Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Hoe ver kunt u mijn voorouders terug traceren?

Dit varieert per familie; elk onderzoeksproject is anders. Er zijn veel factoren die invloed hebben op het verloop van het onderzoek; daarbij valt te denken aan migratie, achternaamvariaties, sociale status, beroep, en verandering van religie. Archieven kennen helaas hiaten, dit verschilt per provincie of gebied.

Uw voorouders hebben wellicht in korte tijd in meerdere plaatsen gewoond en veel gemigreerd. Het kan moeilijk zijn om te bewijzen dat een voorouder die geboren is in Amsterdam, dezelfde man of vrouw is die dertig jaar later in Parijs woont.

Was uw voorouder een hugenoot of rooms-katholiek, had hij of zij een veel voorkomende achternaam, was hij of zij een immigrant of had men een baan waarvoor migratie noodzakelijk was, dan is het onderzoek moeilijker dan wanneer men bleef wonen in een bepaald gebied en een lid was van de staatskerk.

Het is belangrijk te realiseren dat geen enkel document ooit is gemaakt met in het achterhoofd een genealogisch onderzoek eeuwen later. Positief bewijs van een genealogische relatie is niet altijd mogelijk. Hoe verder we teruggaan in de tijd, hoe meer er afhankelijk wordt van de vraag of uw voorouders iets deden of hadden waardoor ze in de archieven vermeld werden.

Dat gezegd hebbende, is er over het algemeen veel 17de en 18de eeuwse familiegeschiedenis te vinden in Europa in de lokale archieven. Geboorte-, doop-, huwelijks- en overlijdensakten werden opgetekend sinds 1474, al is overleving van gegevens tot zover terug echt sporadisch. Een combinatie van testamenten, armenregisters, belasting- en onroerend goed gegevens kan een onderzoek terug brengen tot in de 16de eeuw. En heel soms zelfs verder. Maar hoewel de status van uw familie en de aanwezigheid van (goede) bronnen medebepalend zijn, wijst de realiteit uit dat de meeste sporen doodlopen in de 18de eeuw.

Uit de 19de en 20ste eeuw is veel terug te vinden in de gegevens van de burgerlijke stand vanaf 1811. Al hebben de relatief moderne middelen ook zo hun eigen problemen. Echter, voor de meeste mensen met inheemse Europese voorouders moet haalbaar zijn om 200 tot 250 jaar terug te gaan.

Bij elke onderzoeksaanvraag zal ik trachten om de haalbaarheid van uw onderzoek te beoordelen voordat we van start gaan. Aarzel niet om mij dan reeds te voorzien van alle documenten en informatie die u zelf hebt verzameld, dit kan me helpen met mijn prognose en het uiteindelijke opstellen van de offerte.

Ik bied een garantie met mijn vaste prijspakketten. Als er enige reden is waarom ik uw stamboom niet verder terug kan vinden dan 1900, of waarom ik denk dat uw onderzoek niet haalbaar of rendabel is, neem ik contact met u op en kunnen we in sommige gevallen uitkomen op een volledige terugbetaling.

Doet u alleen onderzoek in Nederland?

Nee, ik spreek Engels, Frans, Duits en Italiaans en kan dus ook werken in België, Frankrijk, Italië, Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland en de rest van de Angelsaksische wereld. Mijn focus ligt in deze gebieden, vooral bij het zoeken naar pre-19de eeuwse bronnen. Ik kan echter adviseren over, en onderzoek verrichten elders – neem contact met mij op om uw wensen te bespreken.

Wat voor soort bronnen gebruikt u?

Ik maak gebruik van de vele bronnen, ook de bronnen die alleen beschikbaar zijn via speciale archieven of van lokale gemeenten. Hoewel deze lijst niet uitputtend is, volgen hier voorbeelden:

 • Parochieregisters
 • Andere kerkelijke registers (bijvoorbeeld van hugenoten, protestanten en andere religieuze groepen)
 • Lokale volkstellingen en andere pre-19de eeuwse ‘substituten’
 • Handel en andere professionele registers
 • Testamenten en andere notaris- of rechtbankverslagen
 • Kiezerslijsten en poll boeken
 • Armen- en werkhuisregisters
 • Geboorte-, huwelijk- en overlijdensindexen en certificaten
 • Kaarten (bijvoorbeeld tiendenkaarten, kadastergegevens)
 • Migratieregisters
 • Militaire administratie
 • Lokale en nationale kranten
 • Begraafplaatsregisters en monumentale inscripties
 • Passagierslijsten & naturalisatieadministratie
 • Zakelijke verslagen
Hoeveel tijd neemt het onderzoek in beslag?

Ik kan bij uw offerteaanvraag een meer gerichte schatting geven, maar streef er in principe naar om uw onderzoek binnen 5-6 weken te voltooien. Bij de onderzoekspakketten, waarbij ik bijvoorbeeld twee familienamen terug traceer, kan de tijd variëren en oplopen tot 3 maanden. Normaal gesproken start ik direct met uw onderzoek op het moment dat u mij de opdracht geeft. Mocht er vertraging optreden dan stel ik u hiervan op de hoogte. Houdt u er rekening mee, hoe complexer het onderzoek is, hoe meer tijd het kost.

Welke vormen van betaling worden geaccepteerd?

Elke cliënt kan geld overmaken naar mijn bankrekening door middel van PayPal, een bankpas of creditcard.

Voor een gewone zoekopdracht geldt: cliënten buiten Europa betalen vooraf, cliënten binnen Europa betalen na afloop van het onderzoek, tenzij we onderling anders overeenkomen. Wanneer men kiest voor een onderzoekspakket betaalt elke cliënt op voorhand.

Ik woon niet in Nederland, kunt u mij helpen mijn voorouders te vinden?

Absoluut. Maar dat kan langer duren dan de 5-6 weken die ik eerder heb genoemd.

Welke informatie heeft u van mij nodig om uw onderzoek te beginnen?

Voor de onderzoekspakketten zal ik u vragen om mijn ‘vragenlijst familiegeschiedenis’ in te vullen. Bij het starten van een onderzoek kan alle informatie die u weet en hebt over uw voorouders – hoe onbeduidend het ook mag lijken – nuttig zijn. Heeft u foto’s, documenten, of zelfs familiemythes en anekdotes, deel ze met mij. Deze zijn vaak van onschatbare waarde als oorspronkelijke bron van informatie. Bekende namen, data, plaatsen, beroepen, educatieve achtergronden, religieuze voorkeuren en militaire diensten zijn allemaal relevant.

Het is zonde om twee keer over dezelfde weg te lopen, dus vertelt u mij over elk onderzoek dat u zelf al hebt gedaan in het verleden en de uitkomst hiervan.

Hoe zit het met privacy?

Al uw persoonlijke informatie zal vertrouwelijk worden behandeld. Voor meer informatie over dit onderwerp, zie de algemene voorwaarden.